"Hét és fél évezrede vagyunk képesek tejet inni Európában" (Múlt-kor.hu hír, 2009. szeptember 3.)
„A tejcukor (laktóz) emésztésének képessége az állattenyésztő közösségek tagjainál alakult ki hét és fél évezrede Közép-Európában, s nem a kontinens északi felén élőknél, mint korábban feltételezték - derült ki egy brit kutatásnak köszönhetően.”
"Komputeres szimulációs vizsgálatunk során a tejfogyasztási képesség és az állattenyésztés elterjedését vizsgáltuk. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a laktáz-perzisztencia 7500 évvel ezelőtt az úgynevezett vonaldíszes kultúra népénél alakult ki.” (University College London)
Az eredeti cikk térképe
Sajtot ettek az Alföldön a neolitikumban!
"Egyedülálló régészeti leletek bizonyítják, hogy az Alföld területén élő újkőkori őseink ismerték az olyan tejtermékek előállításának módját, mint a ma is kedvelt sajt vagy joghurt... 8000 éves agyagedényeken talált zsíros ételmaradékok árulkodnak újkőkori őseink ételfogyasztási szokásairól, amelyek az eltelt évezredek dacára nem sokban különböznek attól, ahogy ma táplálkozunk." http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=12348
Viszont ha mindez igaz, akkor az évszázadokkal később megérkező, tejfogyasztásra képtelen déli bevándorlók (azaz az anatóliai "földművesek" vagy az állítólagos "közel-keleti tanítók") nem hozhattak ide semmi újat, ebben a tekintetben sem.
|