Magyar őstörténet

 

Újdonságok a honlapon
 
Eredetünk
 
Ajánló
 
Impresszum
 
Szerkesztő
 
Látogatók
Indulás: 2007-08-20
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Érdekességek

Milyen létszámú lehetett a Kárpát-medence népessége az újkőkorban?

Babatemetés az újkőkorban 

Radics Géza: A középkori magyar inkvizíció

Katalán tradíció

Rekonstruálták a neandervölgyi ősembert 

Amikor Fernao Mendez Pinto 1541-ben, kalandos kelet-ázsiai utazása során eljutott a kínai Cohilouzaa nevű városba, a helybeliek elmondták neki, hogy 142 évvel korábban már járt ott egy európai, egy magyar, akit Escandeli Máténak hívtak, Budán született, és mielőtt Kínába utazott volna, a Sínai-félszigeten remetéskedett. Ez a férfi az elmondások szerint különös dolgokat cselekedett, feltámasztott például öt halottat. A féltékeny kínai papok máglyára küldték, de nem fogott rajta a tűz, ezért megkövezték. Halálát követően Cohilouzaa városát földrengés döntötte romba. Escandeli Mátét tartják az első kínai keresztény mártírnak. (Kubassek János: Magyar utazók Ázsiában)

„900 tavaszáról egy forrás arról tudósít, hogy a morvák magyarok módjára borotválják a fejüket, a bajor püspökök pedig magyar módra öltözködnek.”  Genetika és (magyar) őstörténet, Magyar Tudomány 2008. október

 

A jászokat a középkorban filiszteusoknak is nevezték

 

Eltorzított hun koponyát találtak Pakson:

http://www.teol.hu/index.php?apps=cikk&cikk=142681

A hunok és az avar-hunok máig megmagyarázatlan szokása volt a koponyatorzítás. Itt a Kárpát-medencében több mint ötven ilyen leletet találtak eddig!

 

Pesthy Frigyes helynévtára

1863-64-ben Pesthy Frigyes (1823-1889) összegyűjtötte Magyarország valamennyi településének földrajzi és utcanevét! 69 hatalmas kötetben egymilliónál több névre adott magyarázatot! Vajon hol található ma ez a gyűjtemény?

 

Sajtot ettek az Alföldön a neolitikumban!

"Egyedülálló régészeti leletek bizonyítják, hogy az Alföld területén élő újkőkori őseink ismerték az olyan tejtermékek előállításának módját, mint a ma is kedvelt sajt vagy joghurt... 8000 éves agyagedényeken talált zsíros ételmaradékok árulkodnak újkőkori őseink ételfogyasztási szokásairól, amelyek az eltelt évezredek dacára nem sokban különböznek attól, ahogy ma táplálkozunk."
 

 

A gyűjtögető-vadászó ősemberi életmód nem tette lehetővé nagyobb népsűrűség kialakulását 0,1 fő/km2-nél. (Bizonyított tény, és a ma is hasonló módon élőkre is igaz!) Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy Kárpát-medencényi területen maximum harmincezer ember élhetett! Ennél nagyobb népsűrűséggel sehol sem számolhatunk, egészen az újkőkorig, amikor (kb. kilencezer évvel ezelőtt) megjelent az élelemtermelés: az állattartás és a földművelés.
Ezek hatására ugyanis az egységnyi (művelhető) terület eltartóképessége az ötvenszeresére nőtt. A "népességrobbanás" következtében a Kárpát-medence lakossága mindössze néhányszáz év alatt akár egymillióra is növekedhetett!

Nyugat-Európában egészen az I. világháború idejéig állatkertekben mutogatták az eszkimókat!   http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=14861

 

Kék kövek katedrálisa

"Stonehenge komor sziklatömbjeit mindig is ámulattal szemlélte az ember. A zord kőóriások egyelőre állhatatosan őrzik titkaikat, ám amióta a régészek egyre újabb kőkori leleteket hoznak a felszínre, izgalmas feltevések egész sora lát napvilágot e hatalmas, ősi monolitok rendeltetéséről is.

A Stonehenge kőköreit hasonlóképpen titokzatos építmények egész sora előzte meg. Az angol henge szó kör alakú földsáncot jelent, amelynek kerülete mentén belső árok fut végig. Hasonló elrendezésű sírdombok meg halmok, körkörös gerendaépítmények, monolitegyüttesek, gyűrű és patkó alakú kőépítmények sok helyütt születtek az újkőkori Britanniában és Európa más részein..."

Így például Magyarország területén is! (Csak erről valahogy sosem esik szó!)

 

Boszniai piramisok

 

Sági László: Szántódpuszta története c. könyvében írja, hogy a rézkori (5-6 000 éves) házak leégése nem jelent feltétlenül háborút vagy tűzvészt:

"Az őskori telepeknél megfigyelhető, hogy az elférgesedett lakóházakat felgyújtották, hogy megszabaduljanak a kellemetlen vendégektől."

A rézkor végén terjedt el a halottak elégetése, az urnás temetkezés is.

 

Marha vagy ló alsó lábszárcsontjából való korcsolyákat már a bronzkorban is készítettek a Balaton környékén. (Ugyanilyeneket használtak az Alföldön is, például a "szarmata" korban! Ld: Képtár/Furcsaságok!) Ez a "közlekedési eszköz" egészen a II. világháború idejéig használatban maradt nálunk!

 

Keszthelyen találták meg a legnagyobb hazai bronzkori bronzhorgot, 22 cm a magassága!

 

Pannónia kelta uralma idején Rómában keresett árucikk volt a dunántúli füstölt disznóhús és szappan! (Makai Béla)

 

Szilvásvárad közelében, az Istállóskő-i barlang alsó (min. 36 000 éves) rétegében találták meg a világ legrégibb, csontból készített nyílhegyeit. Közel 120 db. maradt fenn belőlük, átlag 2-4 cm hosszúak. Ugyanitt, ugyanebből a rétegből találtak még két nyakba akasztható, csontból, ill. mamutagyarból faragott amulettet, továbbá néhány tökéletesen hengeres,(!) 25-30 cm hosszú elefántcsont botot! Ez utóbbiak rendeltetése egyelőre még nem világos a régészeknek. (Gáboriné Csánk Vera: Az ősember Magyarországon.) 

(Ugyanennek a barlangnak a felső, kb. 30 000 éves rétegéből került elő a már ismert medvecsont furulya.)

"Az Alföld település- sűrűsége az újkőkor idején elérte, sőt meghaladta a mai települések számát, és a lakóházak mérete gyakran jelentősen meghaladta mai átlagos lakásaink méretét." http://www.mnm.hu/text/kiallitasok_allando_1.html

 

Arcos edényeink

 

Kik építették a kőköröket?

 

Páratlan régészeti felfedezés Kisompolyban

Ld. itt is: http://www.origo.hu/tudomany/tarsadalom/19990821paratlan.html

 

Atlantisz...

 

„A késő rézkori badeni (valójában péceli) kultúra első alföldi lelőhelyét 1934–1938 között Banner János kutatta meg a hódmezővásárhelyi Bodzásparton. Mivel későbbi gyűjtései során kiderült, hogy a kultúra törzsterülete Magyarországon van, a Baden-péceli kultúra elnevezést vezette be, ...1961-ben, a kultúra Mezőcsát-Hörcsögös-halomi temetője feltárásakor találták meg a Kárpát-medence legkorábbi sírkövét.” Kép természetesen nincs róla. (Ősrégészet http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/1320.html )

 

„A késő-rézkori „péceli” kultúra elterjedt az egész Kárpát-medencében, sőt, északnyugaton és délen a Balkánon is megvannak a telephelyei. E kultúra népeinek életében igen jelentős szerepet játszott a nagyállattartás, a szarvasmarha tenyésztés. Néhányat zsugorított helyzetben még a halottak mellé, vagy önállóan is eltemettek. A szarvasmarha igavonó erejét is hasznosították. Ebben az időben vált szokássá a sírkőállítás.” (Füzesabony régészeti leletei és lelőhelyei 2006)
Nem kizárt, hogy a lóval temetkezés ősével állunk itt szemben!

 

A magyarok voltak Európa őslakosai? Michelangelo Naddeo olasz tudós The Ugaritic abjad... a rovás alphabet című könyvében, amely a napokban jelent meg, nem kevesebbet állít, mint hogy a magyarok már négyezer éve Európában élnek, és a rovásírás az alapja az európai jelrenszereknek... Magyarok voltak?

 

Etruszk rokonaink?

 

Mario Alinei Ősi kapocs - A magyar etruszk nyelvrokonság  A linken ma már egész más jön be. Így változik tehát az E-kultúra!

 

Feltárul a kelta nyelv eredete." "Az egy hullám elmélet és a filogenetikus datálás megerősíti Colin Renfrew régész hipotézisét, miszerint nyelvünk a neolitikus időszak első földművelőitől származik. Ezek a földművelők Anatolián keresztül a Közel-Keletről érkezhettek." Honnan származik Európa ősnyelve?  Időközben ezt az anyagot is lecserélték!

 

Csákányok és fokosok

 

"Oxford első beiratkozott tanulója is magyar volt. Neve a beiratkozás szerint Nicola de Hungaria, kinek neveltetését 1193 és 1196 között Oroszlánszívű Richárd, Margit királynő sógora vállalta." http://www.magtudin.org/Szittya-Skot-magyar.htm

 

Rakéták a középkorban!

 

 

Eb ura fakó!

1707. június 13-án, az ónodi országgyűlésen hangzott el ez a kijelentés. Ezzel a mondattal kiáltották ki a Habsburg ház trónfosztását. Értelméről máig vitatkoznak a nyelvészek, pedig egyértelmű: kutya kutyának az ura, nem másé!

Szenczi Molnár Albert és Pápai Páriz Ferenc szótáraiból tudjuk, hogy eleink a középkorban a "fakó" szót a komondor, ősi magyar kutyafajta, később pedig általában a kutyaféle megnevezésére használták. A szállóigében tehát a "kutya" és az "eb" kifejezés van egymással szembeállítva. Amikor tehát az ónodi országgyűlésen a szövetkezett rendek közfelkiáltással kimondták, hogy "Eb ura fakó!", arra gondoltak: ebnek parancsolója a kutya, Habsburg tehát a magyarnak nem lehet királya!

 

Nagy Lajos király megbízásából, 1357-ben, Visegrádon készítették a középkor legnagyobb harangját . Gál Konrád mester műve 13 tonnás, három méternél magasabb és 2 méternél nagyobb átmérőjű volt.

 

„Mágikus” gyűrűk:

Luc Bürgin írja Régészeti rejtélyek c. könyvében, „A pausnitzi mágikus gyűrű” c. fejezetben: (148. o.)

„Hogy mennyi varázslatos darabot kovácsoltak egykor, nem tudhatjuk. Eddig csak egyetlen dokumentált és összehasonlítható darabról tudunk, ez pedig a deszki (Magyarország) 10-szögű ezüstgyűrű, ami hasonlóan zavarba ejtő felirattal rendelkezik, melynek értelmét szintén nem ismerjük.” 

 

 

 

 

 

*
 
Tartalom

Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto